Uutta liiketoimintaa DataBio-projektista

Uusi teknologia, avoin data ja digitalisaatio hyödyttävät laajasti metsäalaa tulevaisuudessa. EU Komission rahoittamassa big datan suurimmassa hankkeessa, DataBiossa, valmistui uudenlaisia satelliitti-, droonikuva- ja mobiilipalveluja  viranomaisten ja muiden metsätoimijoiden käyttöön.

”Näitä uusia menetelmiä ja bisnesmalleja on kehitetty ja pilotoitu Suomen lisäksi Belgiassa, Tšekissä ja Espanjassa”, kertoo hankkeen metsäpilottien koordinaattorina toiminut Seppo Huurinainen Wuudis Solutionilta.  Kokemukset nyt joulukuussa päättyvältä 3-vuotiselta projektilta ovat olleet erittäin hyviä. Projektissa kehitetyt liiketoimintakäytänteet ovat saaneet tunnustusta Euroopan BigData- ja tekoälykilpailussa ja esimerkiksi metsien terveyden tilan satelliittimonitorointi on otettu valtakunnalliseen käyttöön Tsekeissä. Suomessa käytössä olevat metsästandardit ovat auttaneet Wuudista rakentamaan metsätiedon hallintapalveluja mm. Espanjaan ja Belgian Walloniaan.

Belgialainen kumppani Spacebel on kehittänyt kaupalliset palvelut, joissa avoimesti saatavilla olevia ja kaupallisia, erittäin tarkkoja (VHR) satelliittikuvia hyödynnetään metsien hakkuiden seurannassa ja kuvio- sekä puukohtaisessa inventoinnissa. Palvelut ovat nyt saatavilla Wuudiksen jälleenmyymänä Suomessa.

Václav Tomášek Head of Section of Forest Management
Václav Tomášek kertomassa kaarnakuoriaistuhojen vaikutuksista Tšekkiläisiin metsiin.

Tšekissä kaupallistettiin kokonaan uusi Sentinel-2 ja Planet– satelliittidataan perustuva palvelukonsepti kaarnakuoriaistuhojen seurantaan ja täsmätorjuntaan.

Espanjassa puolestaan keskityttiin vieraslajien torjuntamenetelmien kehittämiseen esimerkiksi eukalyptusplantaaseilla sekä Wuudis-palvelujen pilotointiin metsänhoitoyhdistyksissä.

Kärkihanke ja DataBio rahoituksella valmistuneella Laatumetsä-sovelluksella voidaan puolestaan tehdä Kemera-töiden omavalvontaa tai ilmoittaa havaittuja metsätuhoja Metsäkeskuksen karttapalvelussa vapaasti tarkasteltavaksi.

Pilottien tulokset esiteltiin sidosryhmille hiljattain seminaaritilaisuudessa Helsingissä. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin sata kutsuvierasta kotimaisista ja kansainvälisistä metsäalan organisaatioista. Englanninkieliset esitykset ovat saatavilla täältä.

Jaa llä
Facebook
Jaa llä
Twitter
Jaa llä
LinkedIn
Jaa llä
Pinterest